Norges første mesterskap i parafekting ble arrangert i Oslo i helgen

Vi hyller vår klubbkamerat Svyatoslav Oliynyk, den første norske mesteren innen parafekting.

Dette var det første parafektingmesterskapet i Norge, og dermed er det en viktig milepæl i historien til norsk parasport. Parafekting er fortsatt på utviklingsstadiet i Norge, og ikke så mange utøvere driver med denne sporten for øyeblikket. Dette er grunnen til at det har vært vanskelig å overholde alle standardene for de offisielle konkurransene. Likevel var konkurransen tøff og godt representert. Alle deltakerne viste et godt nivå av fekting og høy konkurranseånd.
Fem deltakere prøvde lykken sin med å få medaljer. Fire av dem kom fra Drammen fekteklubb, klubben med den lengste historien for parafekting i Norge. Tordenskiold Trondheim Fekteklubben ble representert av Svyatoslav Oliynyk (trener Aleksandra Dvoryanchikova).

Svyatoslav kom seg til topp tre etter den første runden med puljer. I semifinalen vant han mot S. Subotic (en tidligere fekter, nå en parafekter) 15:8.
Deretter vant han gullet sitt 15:14 mot Cathrine Bergan, den første norske parafekteren som representerte Norge på EM 2020 og søker å bli klassifisert for Paralympics 2024 i Paris.
Finalen var ekstremt intens og spektakulær. Det tok mindre enn ett minutt, og fordelen vekslet fra den ene siden til den andre.
Nær slutten ledet Svyatoslav 14:13, så utlignet Cathrine poengsummen. Den emosjonelle spenningen hos fekterne og publikum nådde sitt høydepunkt da de to fekterne lagde det dramatiske dobbeltpoenget 14:14. Svyatoslav valgte riktig taktikk for sitt siste støt og vant kampen med en andre intensjon.
Svyatoslav er en ukrainsk para-idrettsutøver og har flere ganger vært mester i Ukraina innen friidrett. Han begynte å fekte i Trondheim for ett år siden, og vi applauderer hans talent og betydelige suksess.